Temmuz 7, 2025

Iğdır’da Kayısı Hasadı: Mevsimlik Personeller Ekmek Parası Kazanıyor

Iğdır'da kayısı hasadı yapan mevsimlik tarım emekçileri, sıcak havada çalışarak gelir elde ediyor. 'Iğdır şalağı' olarak bilinen kayısı çeşidi, kent iktisadında kıymetli bir yere sahip. Personeller yevmiye ile çalışarak ailelerine takviye sağlıyor.

Türkiye’nin kıymetli üretim merkezlerinden Iğdır’a kayısı hasadına gelen mevsimlik tarım emekçileri, sıcak havada ekmek parası kazanmak için ter döküyor.

Coğrafi yapısı ve iklimi nedeniyle birçok tarım eserinin yetiştirildiği Iğdır’da üretilen kayısı, kent iktisadında değerli rol oynuyor. Vilayet genelindeki yaklaşık 500 bin ağacın büyük kısmını, kendine has aromasıyla “Iğdır şalağı” olarak bilinen kayısı çeşidi oluşturuyor.

Iğdır’a gelen mevsimlik tarım personelleri tarafından kalitelerine nazaran sepetlenen kayısı, iç piyasaya sunulmasının yanı sıra ihraç ediliyor.

Kentin en değerli gelir kaynağı pozisyonunda bulunan kayısı, hasat periyodunda mevsimlik tarım personelleri için de gelir kapısı oluyor.

Öğrenciler ile bayanların da yoğunlukla çalıştığı topraklarda personeller, sıcak havaya aldırmadan ekmek parası kazanmak için ter döküyor.

“Tek bildiğimiz tarım işçiliği”

Diyarbakır’dan gelen Haydar Kabalak, AA muhabirine, ailesi için gelir elde etmek üzere Iğdır’a kayısı hasadı yapmaya geldiğini söyledi.

Yevmiyeci olarak çalıştığını anlatan Kabalak, “Hayat kuralları çok güç olduğu için, tek bildiğimiz tarım personelliği, biz de geçimimizi bu halde çalışarak yapıyoruz. Buradaki hasat bittikten sonra tekrar Iğdır’da domates ve zerzevat hasadında çalışacağız. Burada işimiz bittikten sonra Karadeniz’e fındık toplamaya gideceğiz.” dedi.

Siirt’ten gelen Emine Dursun da öğrenci olduğunu, yaz tatilinde hem okul harçlığı biriktirmek hem de ailesine dayanak olmak hedefiyle meyve toplama işi yaptığını belirtti.

Ahmet Memnun ise kendisinin de tarım işi için Iğdır’a gelen arkadaşlarına katılmak istediğini anlatarak, “Öğrenciyim. Iğdır’ı çok sevdim. Artık kayısı topluyorum, çok keyifli bir çalışma ortamımız oluyor. Buradan sonra mandalina, portakal, limon toplamaya gideceğiz.” tabirlerini kullandı.

Kaynak: AA / Bülent Mavzer – Yeni

About The Author