Haber: Serdar ÜNSAL
(IĞDIR)- Iğdır’da kayısı hasadı başladı. Bölgedeki üreticiler bu yıl yaklaşık 40 bin ton kayısı elde etmeyi bekliyor.
Iğdır’da kayısı hasadının başladı. Üretciler, bu yıl yaklaşık 40 bin ton rekolte bekliyor. Iğdır Tarım Vilayet Müdürü Ahmet Tengiş, kentte meyveciliğin geliştiğini vurgulayarak sofralık kayısı çeşitlerinin üretildiğini ve bu yılın bol verimli geçtiğini açıkladı.
Eyrice, maliyet ve personel meşakkatlerinin da olduğunu lisana getirerek,”kayısının toplanması biraz meşakatli, dışarıdan genelde emekçi getiriyoruz” dedi.
Kentte 4-5 çeşit kayısı yetişiyor
Iğdır’da birinci kayısıyı üretmekten büyük memnunluk duyduğunu belirten 78 yaşındaki emekli öğretmen Timur Eyrice, kentte 4-5 çeşit kayısının yetiştiğini tabir etti. Bilhassa “şalak” ismi verilen kayısının sırf Iğdır, Nahçıvan ve Ermenistan’da yetiştiğini ve yüksek aromasıyla sofralık olarak tercih edildiğini söyledi.
Iğdır kayısıları sırf bölgedeki tüketicilere değil, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Bursa üzere büyük kentlere de gönderiliyor. Batman’dan gelen mevsimlik tarım emekçisi, “Iğdır kayısıları çok hoş, bahçe sahibinin ilgisi de çok iyi” diye konuştu.
“Iğdır kayısıları artık ihraç ediliyor”
Sarı altın olarakta anılan Iğdır kayısıları artık sadece iç pazarda değil, Rusya, Azerbaycan ve Ukrayna başta olmak üzere, yurtdışına da ihraç edilmeye başlandı. Yıllardır kayısı tüccarlığı ve üreticiliği yapan Kahraman Şahit, “Kayısı ticaretiyle ilgileniyorum ve hem iç piyasaya hem de ihracata yönlendiriyorum. Bu yıl kayısı rekoltesi hoş olsa da dolu yağışı nedeniyle bir ölçü ziyan oldu. Personel bulmakta zorlanıyoruz, Batman’dan personel getirdik ancak bu maliyetleri artırıyor. Buna karşın her yıl olduğu üzere bu yıl da ihracatımız olacak” dedi.
More Stories
Kars 36 Spor Kulübü Altyapı Seçmeleri Tamamlandı
Aşiret Önderlerinden Kıymetli İkramlara Reaksiyon
Kars’ta YKS Heyecanı: Muhabire Engelleme